Think of your last purchase! Did you think before purchasing it or was it an impulse buy?

When purchasing an item, especially expensive items, it is always good to work out cost per wear. Cost per wear is worked out by dividing the cost of an item by estimated no of times it will be worn. If you can justify spending that much money on cost per wear then buy the item.

Example 1

A suit in reiss costs £300.00 I will wear it approximately 20 times. 300/20 = 15

The cost per wear is £15.00. Which I feel I can justify the cost per wear. The initial outlay will always be £300.00

Additional factors need to be considered when working out cost per wear.

If you were to buy a beaded black dress for a nightout, you needed to consider the cost of dry cleaning it, what if the beads fall off?

Example 2

A beaded dress costs £250.00 you estimate you will wear it twice. 250/2 = 125.

The cost per wear is £125.00 per wear, which can be justified for a night out.

However, the dress’s will need to be drycleaned £20.00. If the beads fall off then these will need to be reattached. The cost of this will be £25.00

The total cost per wear is

125 cost per wear of dress

20 cost of dry cleaning

25 reattachment of beads

165

The total cost of the dress per wear is £165.00 can you justify this cost?

Another factor to consider is seasonal items.

Example 3

A coat has been reduced in the sale for £250.00 from £500.00. However, spring is around the corner, the weather is warming up you estimate you will wear this coat twice before the weather warms up and you need a jacket. You also know that you will definitely not keep it to wear next winter.

250/2=125

The cost per wear for the coat is £125.00 does it really seem like a bargain now?

Cost per wear is a philosophy not a mathematical formula. It’s the opposite of what fast fashion stand for it makes you value quality over quanity.

Example 4

A pair of Diesel jeans cost £150.00 pair of jeans from Primark cost 12.00. You estimate the diesel jeans will be worn once a week for a whole year, whilst the Primark jeans will be worn twice.

Cost per wear

Diesel jeans Primark jeans

150/52= 2.88 12/2=6.00

The cost per wear is £2.88 for the diesel jeans whereas the cost per wear for the Primark jeans is £6.00. Which one is better value?

Don’t worry, you don’t need to take a calculator before you go shopping ballpark figures work too, I round prices up by 10 and per wear number by 2.

Hope this helps.